Com afecta el canvi d´hora al nostre ritme vital?

Els canvis d’hora es porten a terme des de fa més de 100 anys amb l’objectiu d’estalviar energia. Ja a la Primera Guerra Mundial, es va instaurar el Daylight saving time, un sistema que adaptava l’hora a la llum solar per tal de reduir el consum de carbó.

Fa pocs dies es va realitzar el canvi d’horari de la tardor, que ens regala una hora més de llum al matí, però per contra ens la treu a la tarda. Però, alguna vegada t’has preguntat quin efecte té aquest fenomen en el nostre cos, la nostra ment i, en definitiva, en el nostre ritme vital? T’ho expliquem a continuació!

Moltes persones asseguren que els canvis d’hora els provoca problemes de somni i fatiga mental i física. Tot i que pot semblar increïble, aquestes persones tenen una raó científica per queixar-se. Els canvis d’horari provoquen una alteració en la secreció de melatonina al nostre cos. Aquesta hormona s’encarrega de regular el somni i s’adapta als ritmes de la llum solar, per la qual cosa es pot veure distorsionada la seva funció amb un canvi brusc dels horaris.

La desregulació en la producció de la melatonina provoca cansament, fatiga i, fins i tot, por afectar la irritabilitat de les persones. Bàsicament, quan avancem o retardem els rellotges el que estem fent és desincronitzar els ritmes interns amb els de l’entorn, un efecte que s’accentua en nens i persones grans, que són qui més noten aquests canvis.

Malgrat que els canvis d’horari poden resultar molestos, els problemes que generen al nostre cos no són importants i solen desaparèixer al poc temps. Això no obstant, és recomanable seguir una bona dieta i fer exercici físic per tal de regular els ritmes del cos i la ment i “posar-nos a hora”.

I tu, notes els canvis d’horari? Ara ja saps com afecten al teu cos i pots estar ben preparat quan arribi el canvi de primavera. Que no t’agafi per sorpresa!

Newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter per informar-te de totes les novetats.