Quina assegurança és obligatòria per un pis de lloguer o casa de propietat a Andorra ?

Primer de tot deixar clar que l’assegurança de llar és obligatòria. Tant si ets inquilí en un pis de lloguer o ets un propietari  d’un apartament, xalet, pis, casa,...etc, és imperatiu que la tinguis contractada. Al final d’aquesta entrada et recomanem alguna lectura suplementària.

Abans d’entrar en matèria, us expliquem una mica l’argot i el seu significat que us trobareu en el moment de sol·licitar un pressupost i/o efectuar la pòlissa, així podreu ser coneixedors en tot moment de què us demanen i el perquè.

D’aquesta manera escollir la millor assegurança a Andorra, tenint en compte que, una assegurança econòmica per un pis o una casa, és aquella que cobreix justament els imprevistos que solen succeir al llarg de la vida, i no aquella assegurança econòmica que quan tenim problemes no se’n farà càrrec, perquè existia, per exemple, molta lletra petita. Els accidents a casa son freqüents i solen ser cars.

A tenir en compte els següents conceptes:

  • Continent
    Una forma molt senzilla de poder entendre que és el continent, és visualitzar el  pis/casa a la nostra mà i posar-ho cap per vall. El continent seria tot el que no cauria, el que no es pot separar de la superfície, és a dir, les parets, sostres, sòls, portes, finestres, anques, murs, closes, reixes i fins i tot garatge i/o traster.
     
  • Contingut
    Igual que la fórmula anterior però al contrari, seria tot el que cauria en el cas de posar el pis/casa boca a vall. És a dir, el mobiliari, electrodomèstics, joies, objectes de decoració, etc. Et recomanem ho facis per parts i així evitaràs deixar-te qualsevol element que en cas de sinistre estigui cobert. Per exemple s’han de tenir en compte els objectes de jardí / terrassa (tendals, sofàs, cadires, taules, escultures, piscina,...etc) quasi sempre són els grans oblidats i també s’haurien de fer constar en pòlissa. 
     
  • Responsabilitat Civil
    Són els danys que puguis causar a un tercer, com un veí o fins i tot una visita a casa teva d’un familiar/amic. I també la responsabilitat civil familiar, que és en cas de per exemple, si el teu fill ratlla un cotxe aparcat amb la seva bicicleta, estaries cobert per les despeses de reclamació. També pel que fa a les mascotes, els danys que puguin fer a un tercer estarien incloses, per tant molt important, indicar si tens un gos de raça perillosa al comercial de l’assegurança, ja que ha de constar també en pòlissa en la RC.
     

Quan hagis de valorar aquestes tres garanties, et recomanem fer-ho amb sentit comú i sobretot no quedar-se curt “infra valorar” infraseguro, ni passar-se “sobre assegurar”.

I ara segurament et demanes que és un infraseguro?

És quan la suma assegurada de l’habitatge, és inferior al valor actual dels béns que tens. Llavors s’aplica el que s’anomena “regla proporcional”. Per entendre com s’aplica això com exemple, si tu has declarat 20.000€ i en total els teus béns són valorats en 40.000€ en cas de sinistre, la regla proporcional és sobre els 20.000€ i per tant cobraràs molt menys, fen-te càrrec inevitablement de la diferència. Estalviar en l’assegurança en aquest cas seria simplement fals.

Per estalviar en la teva assegurança També recomanem indicar si l’habitatge compta amb mesures de seguretat contra robatori, per exemple si té portes blindades, en cas d’un habitatge en planta baixa com un xalet, si les finestres tenen reixes, i fins  i tot si comptes amb una alarma de seguretat. Tot això evidentment farà baixar la prima final.

 

Tipus d’assegurances de llar

 

Assegurança per l’inquilí

Haurem de contractar una assegurança de llar que cobreixi  bàsicament la Responsabilitat Civil i  molt recomanable afegir cobertura pel contingut, així doncs, si disposem de mobles o electrodomèstics d’alta gama i/o alguna col·lecció de rellotges o fins i tot alguna joia de valor, estaran cobertes.
En el cas que el pis ja tingui el mobiliari i/o electrodomèstic és igualment recomanable, ja que estaran també coberts i no haurem de fer-nos càrrec en cas de sinistre.
Pel que fa al continent, també és súper recomanable assegurar un mínim de capital  i així per exemple, en cas d’un sinistre per danys per aigua, si el propietari et fa una reclamació tindràs una garantia de cobertura. 
Igualment el propietari està obligat a tenir-ne una, assegurant el continent i la Responsabilitat Civil del pis
Per últim, assegurat que el propietari disposa de la seva part. 

 

Assegurança per propietaris

A banda de tenir la pòlissa amb la comunitat de veïns, és igualment obligatori contractar una segona pòlissa que inclogui el contingut i el continent (suplementari), ja que la pòlissa amb la comunitat no inclou els sinistres particulars de l’habitatge.
Per tant hauràs d’assegurar continent, contingut i Responsabilitat Civil. També és molt important assegurar les obres de reforma en l’habitatge
Per últim, assegurat que l’inquilí disposa de la seva part. 

Per tant, per quedar-nos tranquils que tenim el pis ben assegurat, resumim què has de tenir en compte, per tal que no ens quedem penjats en el moment de la veritat:

Valorar  el més ajustat possible a la realitat tant el contingut com el continent. Les asseguradores no són taxadores.

  • Indicar en la pòlissa tot el contingut que volem estigui cobert i assegurat. Tot el que no s’inclogui, no estarà assegurat.
  • Descriure perfectament les característiques de la teva llar.
  • No vulguis fer-ho ràpid o pensar únicament en el preu més econòmic. L’estalvi ha de tenir sentit i estar tranquil requereix una mica de dedicació.

Sobretot, tot dubte al respecte demaneu-li al vostre gestor o asseguradora i sempre en la mesura que pugueu, heu de llegir el condicionat de la vostra assegurança, ja que si hi ha alguna carència o fins i tot franquícia, que aquestes no són exclusives a les assegurances dels vehicles, pot  condicionar la cobertura.               

Altres fonts d’interès:

Newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter per informar-te de totes les novetats.