Dia mundial contra el Càncer

Ahir dia 04 de febrer, va ser el dia Mundial contra el Càncer. Així ho dicta la Organización Mundial de la Salud (OMS), el Centro Internacional de Investigaciones sobre el Càncer (CIIC) i la Unión Internacional contra el Cáncer (UICC).

Aquesta malaltia provoca uns 9 milions de morts a l’any, fet que tots tenim una probabilitat de patir-ne durant el transcurs de la nostra vida. És una malaltia que malauradament està a l’ordre del dia.

Però que és el càncer?

El càncer comprèn més de 200 tipus de malalties, però totes s’identifiquen amb la multiplicació i disseminació de les cèl·lules cancerígenes per l’organisme de la persona. És a dir, les cèl·lules normals es transformen en cancerígenes, multiplicant-se i atacant teixits i òrgans.

Que significa el terme “càncer”?

És un terme genèric que fa referència a un grup de malalties que ataquen a qualsevol part de l’organisme.

Quin és el seu origen?

El seu origen data de l’any 1600 A.C i es creu que va ser un metge grec que es deia Hipòcrates el primer a utilitzar aquest terme en els seus estudis.

Com es detecta?

Quan la persona acudeix al metge, aquest amb la història clínica i l’exploració física valora si pot haver-hi alguna existència de càncer o un altre problema de salut. El problema és que no sempre és possible diagnosticar precoçment un càncer, ja que aquest durant les primeres fases és asimptomàtic.

Les proves per valorar l’existència d’un càncer en un pacient són a través d’analítiques per valorar les substàncies a la sang anomenades marcadors tumorals, proves d’imatges com poden ser una radiografia, una tomografia, una ressonància, ecografia..etc, i un estudi de teixits a través d’una endoscòpia.

Quins  càncers són els més diagnosticats arreu del món i el més letal de tots?

En primer lloc el càncer de còlon, li segueix el de pròstata, en tercer lloc el de pulmó i en quart lloc el de mama. Li segueixen el de pàncrees, estómac i els limfomes i leucèmies.

El càncer més difícil de diagnosticar i el més letal és el de pàncrees. Més de 1.000 persones es diagnostiquen a l’any amb aquest tipus i el 85% reben el diagnòstic en una fase molt avançada, això es tradueix en el fet que de les 1000 persones, 985 no sobreviuran a la malaltia.

Quins són els tractaments?

Depenent del tipus de càncer, la fase en la qual estigui i l’edat de la persona, els metges valoraran el tipus de tractament. Les més conegudes per la població són  la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia, però hi ha unes altres com poden ser l'hormonoteràpia, la immunoteràpia, la crioteràpia..etc.

El càncer afecta de moltes maneres a una persona, evidentment les més visibles són en l'àmbit físic, anímic i mental però hi ha molts casos que a nivell econòmic aquesta malaltia perjudica seriosament. Una forma de poder fer front a les despeses mèdiques és contractar una assegurança de salut com pot ser un complement cass. Aquestes pòlisses pel que fa al càncer sempre tenen una carència de temps, però en el cas que et detectin un càncer i es compleixi la carència,  les depeses de radioteràpia i la quimioteràpia estarien incloses en la pòlissa. Les despeses de les proves i els tractaments, depenent de la situació econòmica de l’afectat, poden endurir i fer molt més difícil  tot aquest procés.  

Encara no existeix una cura, però els avanços mèdics en aquesta malaltia estan evolucionant. La investigació és vital per aconseguir que el càncer es pugui prevenir i curar.  De fet, avui en dia existeixen moltes associacions en que persones que han estat afectades directament o indirectament pel càncer, col·laboren econòmicament a través de donacions, ajuden a afectats i les seves famílies, i lluiten dia a dia contra aquesta causa.

A Andorra trobem a l’associació ASSANDCA, que donen visibilitat a aquesta malaltia i entre altres molts serveis promouen les donacions i el voluntariat. Aquest últim pot ser assistencial, d’esdeveniments i/o administratiu. 

La millor forma de col·laborar en aquest dia mundial, és conscienciar als del teu voltant, informar-te, apuntar-te com a voluntari en alguna associació, realitzar algun donatiu, donar cabell en algun centre de perruqueria solidaria per a la confecció de perruques... Tota acció és benvinguda i necessària!

Finalment el més important és que sempre hi ha alguna cosa a fer, sigui col·laborant, informant, divulgant, conscienciant i acompanyant física i emocionalment als afectats i els seus familiars.

 

No oblidis compartir a les xarxes socials el hashtag #DiaMundialContraElCancer.

Newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter per informar-te de totes les novetats.