Què és un virus, i en particular el Coronavirus?

General

La paraula virus, és d'origen llatí i el seu significat és verí o toxina. Els virus es reprodueixen dintre de la cèl·lula del nostre sistema a la que infecten, bàsicament per a reproduir-se e infectar el nostre sistema, el que fan és segrestar la informació de la cèl·lula per a produir virus en comptes de noves cèl·lules i així expandir-se.

L'aparició d'un nou virus, que s'ha anomenat com a Coronavirus de Wuhan, des de finals del 2019 està molt actiu. Per el que ens arriba a través de les notícies, és molt contagiós i letal, i ha fet disparar totes les alarmes sanitàries internacionals.
Però què és exactament el Coronavirus?
Els Coronavirus
són un grup de virus que poden ser de diversos tipus. Tots ells són comuns dels animals, el que significa que es transfereixen d'animals a humans. Concretament a la Xina compten amb un ampli mercat d'animals, fet que s'hagi cultivat la transmissió.

Quins són els símptomes?
Els símptomes són similars als d'una grip, febre, mal de gola, tos, dificultat respiratòria i fatiga.
El fet que sigui letal, és que segons com tinguis el teu sistema immunològic, pot derivar en una pneumònia que es compliqui amb una infecció respiratòria.

Existeix una cura?
Encara no hi ha cap tractament en l'actualitat que pugui combatre a aquest virus. Els INS de EE.UU. estan posant fil a l'agulla per poder trobar una vacuna, però un cop això succeeixi hauran de fer assajos clínics i tot això pot demorar-ne més d'un any d'ençà que hagin obtingut una vacuna.

Aquesta és la situació mundial per número d’infectats:

- XINA: 60.000

ÀSIA
Japó: 32
Taiwan: 18
Cambodja: 1
Malàisia: 19
Filipines: 3
Singapur: 58
Tailàndia: 32
Vietnam: 15
Corea del Sur: 28
Índia: 3
Nepal: 1
Sri Lanka: 1

OCEANIA
Austràlia: 15

- AMÈRICA DEL NORD
Canadà: 7
Estats Units: 15

- EUROPA
Alemanya: 16
Bèlgica: 1
Espanya: 2
Finlàndia: 1
França: 11
Itàlia: 3
Suècia: 1
Regne Unit: 9
Rússia: 2

MIG ORIENT
Emirats Àrabs Units: 8

Què fer en cas de sospita d'un contagi?
El Coronavirus
es contagia per via respiratòria, a través de les gotes respiratòries que produíem quan tossim, esternudem o parlem.

Si tenim la sospita que hem pogut estar en contacte amb una persona infectada o patim els símptomes que descriuen al Coronavirus, el recomanable és anar a l'hospital més proper i cobrir-nos la boca amb una mascareta.
Els casos lleus es tracten com un refredat, reposant, hidratació amb líquids i en cas de dolor i/o febre ibuprofè o paracetamol. En casos més greus, s'ingressa a la persona afectada i se li administren antivirils i dosis d'esteroides per a reduir la inflamació pulmonar i suport d'oxigen.

Per tal de poder prevenir un contagi, ja que encara no hi ha cap cura, haurem de mantenir una higiene bàsica. Rentar-se les mans amb freqüència i evitar el contacte amb persones ja infectades protegint-nos especialment els ulls, el nas i la boca.
 

Indicar que a Andorra encara no s'ha detectat cap cas. El pacient xinès que va acudir a l'hospital amb sospita de contagi, no tenia més que una simple grip. De totes maneres a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell estan preparats en el cas d'haver d'activar el protocol marcat per l'OMS, en prevenció i detecció.

 

Vols estar sempre al dia?

Si vols que t’enviem els propers articles del nostre blog, així com notícies o promocions, tens dues opcions:

Subscriu-te a la nostra news (enllaç al peu de la pàgina d’inici), o Contacta amb nosaltres fent click al següent botó.