Situació econòmica i laboral Covid-19

La situació que ens està tocant viure a causa de les conseqüències marcades per la covid-19, entre altres, és la de tenir una tranquil·litat a nivell econòmica.

Són molts els que estan patint unes circumstàncies complexes, tant en l'àmbit personal, laboral i econòmic.

Els autònoms, comerços, empreses i pimes, són els que més estan patint i per tant, el teixit productiu del país pot veure's molt afectat. 

Govern, per tant, amb la llei Òmnibus, vol intentar ajudar i frenar aquesta situació. Amb els dos paquets, hi ha 21 mesures destinades a treballadors autònoms i 11 per a empresaris; totes considerades perquè es pugui pal·liar la crisi de la Covid-19.

Una de les preguntes que molts es fan, és la següent: Qui pot accedir al pla d'ajuts econòmics?

  • Els assalariats que es troben en aïllament, sigui per infecció o per contacte, es poden acollir amb indemnitzacions d'entre el 66% i el 100% del salari des del primer dia en funció del sector en què treballin.
  • Els treballadors amb infants menors de 14 anys que no tinguin familiars propers que se'n puguin ocupar i que treballin en un sector essencial d'activitat, poden quedar-se a domicili i el Govern els retribuirà el seu salari igualment.
  • Els empresaris i autònoms, en funció de la seva casuística, poden reduir la seva cotització social o suspendre-la completament. En aquest últim cas, l'Executiu assumeix la seva cotització perquè mantinguin la cobertura sanitària. A més, poden accedir a diferents crèdits tous, així com a importants descomptes en els lloguers dels locals comercials (d'entre el 50 i el 100%) en funció del manteniment o de la suspensió de l'activitat.. A més els operadors dels sectors de l'energia i de les telecomunicacions fan descomptes substancials als autònoms o empresaris afectats.

Finalment, la part patronal de la cotització a la CASS d'aquells treballadors d'empreses que han suspès la seva activitat l'assumirà el Govern. També poden demanar ajornaments i fraccionaments de les diferents figures impositives a fi de millor gestionar la seva tresoreria.

Les companyies de subministrament elèctric i telecomunicacions, FEDA, les subministradores privades i Andorra Telecom, ofereixen també importants descomptes a aquells autònoms que han patit de la crisi sanitària. En concret, un 100% de descompte per aquells que han suspès completament la seva activitat i un 80% de descompte per aquells que han mantingut una activitat mitjançant un servei de guàrdia o permanència.

Una altra de les mesures que estableix la llei és la reducció dels acomptes, l'ajornament o el fraccionament del deute i de les sancions tributàries. Aquest ajornament afecta a totes les declaracions a conseqüència de les mesures excepcionals adoptades per la situació d'emergència.

A banda de les mesures econòmiques, una de les preguntes que també preocupa molt, és la següent:

Quina cobertura tinc per part de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social si he estat de baixa per tenir COVID–19 o si m'han aïllat per precaució?

En el cas de ser un treballador dins dels sectors essencials i que no han hagut de parar l'activitat, la CASS cobreix el 100% de la baixa des del primer dia. Per contra, si no ets treballador de sectors essencials, la CASS cobrirà el 66% del sou com a accident laboral.

Per tant, què es considera un servei essencial?

Són aquells serveis de primera necessitat, com poden ser els següents:

  • Emergències
  • Electricitat
  • Aigua potable
  • Combustible, gas
  • Telecomunicacions , mitjans de comunicació
  • Serveis de neteja
  • Subministraments sanitaris, farmàcies
  • Distribucions alimentàries.


En el cas de tenir més preguntes i que d'aquestes desconeixeu les respostes, Govern hi ha posa't en marxa un telèfon per a informació general sobre la covid- 19 : 188

#covid-19 #quedatacasa

Newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter per informar-te de totes les novetats.